Syrische hamsters zijn de grootste en bekendste van de gedomesticeerde hamsters en verschillen van dwerghamster bijna niet. Pasgeboren Syrische hamsters zullen samen spelen voor de eerste maand , maar na vijfde week moeten ze worden gescheiden van alle andere hamsters .

Mannnelijke Syrische hamsters zijn iets meer ontspannen en gezellig dan vrouwelijke Syrische hamsters , die zijn ijveriger en hebben de neiging kieskeurig naar het nest gebied . Syrische hamsters instinctief genieten van hardlopen, klimmen , knagen op karton of ander stijf materiaal , en ze gedijen op de regelmatigheid van schema en omgeving. Syrische hamsters kunnen worden verontrust door plotselinge veranderingen in het milieu . Vrouwelijke Syrische hamsters gaan in het seizoen om de drie tot vijf dagen , terwijl jong , en kan feistier ( en hebben vaak een duidelijke geur ) zijn op deze tijden .

Terwijl Syrische hamsters willen niets te maken hebben met andere dieren , ze zijn zacht en speels met hun menselijke vrienden als ze eenmaal op hun gemak voelen , een proces dat duurt ongeveer een week en een beetje geduld . Het is belangrijk op te merken echter op dat de vreugde van interactie met Syrische hamsters , zoals met alle hamster rassen , is meer observationele dan participatief .

Syrische hamsters zijn vooral volgzaam , eenmaal gewend aan hun omgeving , maar niet verwachten dat ze om rustig te zitten in je schoot . Ze zijn constant wandelaars . De centrale gemeenplaats over hamsters is dat ze spelen op je , niet met jou.

Syrische hamsters hebben twee dominante vacht types , korte en lange (soms verkeerd genoemd “Teddybeer” ) , en zijn meestal goudbruin van kleur (vandaar de Latijnse indeling auratus , wat betekent gouden ) . Voorkomende variaties zijn zwarte en crème kleuren .

Geur is een Syrische hamster sterkste zin. Syrische hamsters bezitten delicate luchtwegen , dus speciale zorg moeten worden genomen om hun omgeving schoon te houden , en om altijd de handen te wassen vóór het houden van hen. ( Dit zijn goede regels te volgen voor alle hamsters ) . Strooisel materialen die een sterke geur , zoals ceder hebben , zijn een gevaar .