De Galapagos modder schildpadden zijn kleineterrestrische schildpadden en zijn uitstekende huisdieren . Net als veel andere schildpadden , modder schildpadden zijn alleseters , en liever vochtige , zandige , of modderige woningen zoals hun naam al doet vermoeden . Gemeenschappelijke modder schildpadden zelden groeien naar formaten van meer dan 5 centimeter , en zijn dus gemakkelijk te binnen te houden , of buiten. Net als de meeste andere schildpadden en reptielen , modder schildpadden graag koesteren in de stralen van de zon

Galapagos schildpadden broeden tussen maart en mei , en ze kunnen leven meer dan 50 jaar oud te zijn , op voorwaarde dat ze kunnen vrij van roofdieren te sturen . Modder en hun naaste verwanten de muskus schildpadden (ook bekend als stinkpots ) , kan een stinkende vloeistof uit hun anale geur klieren scheiden . Modder schildpadden opgegroeid in gevangenschap kan zelfs nog nooit gebruik dit afweermechanisme , omdat het alleen wordt gebruikt als laatste redmiddel tegen roofdieren in het wild.

Mannelijke modder schildpadden zijn over het algemeen groter dan het vrouwtje van de soort , en hebben grotere hoofden en dikkere staarten .

Galapagos schildpadden zijn alleseters , maar in het algemeen eten ze liever insecten , kikkervisjes en vissen eten . Speciale schildpad voedsel zal dit ook doen in gevangenschap . Zoals het is met andere huisdier schildpadden , is een grote tank aanbevolen, en je moet een flinke droge gebied te bieden, zodat de schildpad kan rusten , en voldoende schoon ( niet modderig ) water voor het in staat zijn om een verfrissende duik te genieten. Door hun kleinere afmeting , modder schildpadden gemakkelijker binnen tegemoet ; Echter , als u besluit om het opzetten van uw leefomgeving modder schildpad buiten het huis , in gedachten houden dat ze , net als de doos schildpad , graag overwinteren . Voor deze, moet de pen een beschutte en modderig gebied, zoals modder schildpadden algemeen zal diep graven in de modder te verbergen tijdens de wintermaanden .